Apa freatică 

Apa freatică, denumită și apă subterană definește ansamblul apelor care se află în golurile scoarței pământului, care se formează sub acțiunea forței gravitaționale a planetei noastre. (wikipedia) Le numim ”ape subterane” și pentru a le deosebi de cele de suprafață – de tipul mărilor, oceanelor, lacurilor sau râurilor. Apele subterane și cele de suprafață sunt legate prin ciclul hidrologic.

Majoritatea apelor subterane provin din precipitații. Atunci când apa cade pe suprafața pământului sub formă de ploaie, zăpadă sau grindină, o parte din aceasta se infiltrează în sol. Ea umple interstițiile și pe măsură ce straturile de sol devin saturate, apa pătrunde tot mai adânc până când, la o anumită adâncime, ajunge într-o zonă de rocă densă, impermeabilă. Aici apa nu poate coborî mai departe. Prin urmare, se va aduna deasupra acestui strat impermeabil și se va deplasa, în funcție de posibilități, pe alte direcții – de exemplu, în direcția unui curs de apă. Procesul prin care precipitațiile alimentează rezervele de apă subterană este cunoscut sub numele de reîncărcare. Reîncărcarea izvoarelor locale depinde în mare măsură de condițiile geologice și climatice locale. Aceasta are loc în general în timpul sezonului ploios în climatele tropicale sau în timpul iernii în climatele temperate. 10 până la 20 % din precipitațiile care cad pe Pământ pătrund în straturile subterane apă, contribuind astfel la reîncărcarea stratului freatic. De aici apa poate ajunge în mod natural din nou la suprafață – prin izvoare – sau poate fi extrasă – prin foraje.

Adâncimea straturilor freatice poate varia și chiar atinge sute de metri adâncime. Un alt termen utilizat pentru apa freatică este cel de acvifer, denumire provenită din limba latină: aqua = apă, ferre = a purta, a duce. Acest termen desemnează în mod obișnuit resurse de apă subterană capabile să asigure necesarul de apă al populației. Deseori, diferitele straturi acvifere se diferențiază pe adâncime, în cadrul scoarței terestre. De obicei, cu cât este mai adânc stratul freatic, cu atât apa este mai protejată și deci mai sigură. Diferitele straturi de sol amplifică efectul de filtru, purificând apa. Prin urmare, acviferele situate aproape de suprafața terestră sunt predispuse la poluare. De cele mai multe ori, poluarea majoră a apei freatice este cauzată de om. Astfel, protecția apei este esențială!

Accesează și experimentează:  „Construiește-ți propriul filtru de apă”  download

Search

ȘTIRI

15 octombrie - Ziua Monidiala a Spălatului pe Mâini

Ziua mondială a spălatului pe mâini, sărbătorită în fiecare an pe data de 15 octombrie, reprezintă o inițiativă globală ce vizează promovarea igienei mâinilor ca  …

CÂȘTIGĂTORII CONCURSURILOR „VOCEA APEI” ȘI „HAPPY WATER - HAPPY CHILDREN”

Dragi prieteni ai Apei, Bucuroși să vă anunțăm câștigătorii celor două concursuri lansate în cadrul proiectului WaterEdu – „Vocea Apei” respectiv …

RACE 4 WATER

INIȚIATIVA DE EXPORT PENTRU PROTECȚIA MEDIULUI

Ministerul Federal al Mediului, Conservării Naturii, Siguranței Nucleare și Protecției Consumatorilor (BMUV) a găzduit, în zilele de 1 și 2 septembrie …

EVENIMENTE

ADEQUATE AND QUALITATIVE EDUCATION FOR YOUNG PEOPLE CONTINUES IN SPITE OF COVID-19

Dragi colegi și prieteni,
Vă invităm să participați astăzi la evenimentul paralel Forumului regional al UNECE
RSS Latest Science News — ScienceDaily