Canalizarea nu este coș de gunoi

Confundarea sistemului de canalizare cu coșul de gunoi duce la înfundarea conductelor și refularea apei uzate în gospodării sau pe domeniul public.

Operatorii apă și canal asigură transportul apelor uzate menajere din gospodării către stația de epurare, prin sistemul de canalizare. Rețelei publice de canalizare sunt întreținute și inspectate periodic cu ajutorul unor utilaje specializate. Însă funcționarea rețelelor publice de canalizare, dar și a rețelelor interioare (din gospodării), depinde și de ceea ce aleg oamenii să arunce în toaletă sau chiuvetă, pe lângă ceea ce trebuie să ajungă, în mod normal, în sistemul de canalizare!

 

Ce să nu aruncăm în WC și chiuvetă?

Pentru a evita înfundarea instalației de canalizare, este bine să nu aruncăm în toaletă sau în chiuvetă deșeuri destinate coșului de gunoi, cum ar fi:

  • Șervețele umede (vezi fișa de lucru „Șervețele umede versus hârtie igienică” download)
  • Bețișoare de urechi
  • Resturi alimentare
  • Ulei alimentar uzat
  • Ambalaje
  • Bucăți de metal
  • Absorbante
  • Vată
  • Medicamente
  • Lavete
  • Bureți
  • moloz

Nerespectarea recomandărilor de mai sus va cauza blocarea parțială sau totală a conductelor de canalizare și a stațiilor de pompare a apelor uzate. Efectul blocajelor fiind resimțit, în primul rând, de cetățeni, ca urmare a refulării apelor reziduale. Însă, chiar mai grav de atâta, neutilizarea corespunzătoare a canalizării va duce la degradarea și deci scăderea duratei de viață a întregii infrastructuri de canalizare, de la racorduri, colectoare, stații de pompare, până la stațiile de epurare.

 

„Monștrii” din canalizare

În timpul lucrărilor de întreținere, echipele de intervenție descoperă, din nefericire, obiecte care nu au ce căuta în canalizare, cum ar fi: haine (pulovere, ciorapi), bucăți de lemne, sticle de plastic, linguri, furculițe, piese auto, pături, camere de biciclete și chiar și cadre de cărucioare pentru copii.

 

Vezi și afișul „Canalizarea nu este coș de gunoi” download

Search

ȘTIRI

Ziua Mondială a Toaletelor

19 noiembrie – Dreptul la o toaletă sigură și curată

Poate părea ciudat să existe o zi dedicată… toaletelor. Dar adevărul este că miliarde

15 Octombrie – Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini: un gest simplu care poate salva vieți

Elevii și profesorii din toată țara marchează astăzi Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini, o inițiativă globală care atrage atenția asupra unui obicei …

World Cleanup Day – Ziua Mondială a Curățeniei 20 Septembrie – O zi pentru un Pământ mai curat

Ați observat vreodată gunoaie aruncate în parc, pe marginea drumului sau în pădure? Din păcate, acestea nu dispar singure și pot afecta grav …

Ziua Mondială a Mediului 2024: Să readucem viața pe Pământ!

Pe data de 5 iunie milioane de oameni din întreaga lume sărbătoresc Ziua Mondială a Mediului. Această zi este dedicată protejării naturii și …

CÂȘTIGĂTORII CONCURSURILOR „VOCEA APEI” ȘI „HAPPY WATER - HAPPY CHILDREN”

Dragi prieteni ai Apei, Bucuroși să vă anunțăm câștigătorii celor două concursuri lansate în cadrul proiectului WaterEdu – „Vocea Apei” respectiv …

RACE 4 WATER

INIȚIATIVA DE EXPORT PENTRU PROTECȚIA MEDIULUI

Ministerul Federal al Mediului, Conservării Naturii, Siguranței Nucleare și Protecției Consumatorilor (BMUV) a găzduit, în zilele de 1 și 2 septembrie …

EVENIMENTE

ADEQUATE AND QUALITATIVE EDUCATION FOR YOUNG PEOPLE CONTINUES IN SPITE OF COVID-19

Dragi colegi și prieteni,
Vă invităm să participați astăzi la evenimentul paralel Forumului regional al UNECE
RSS Latest Science News — ScienceDaily
  • Range expansion in lesser goldfinches 22 April 2025
    New research shows that Lesser Goldfinches, a small songbird traditionally found in Southwest USA, are expanding their range northward through the Pacific Northwest at an unprecedented rate, providing insights into how species adapt to environmental change.