Integrarea inițiativelor WASH (apă, sanitație și igienă) în cadrul școlilor în contextul conștientizării dimensiunii de gen, este esențială pentru a promova un acces incluziv și echitabil la apă curată și instalații sanitare pentru toți elevii, indiferent de gen. Prin încorporarea abordărilor sensibile la gen în programele WASH, școlile pot aborda nevoile și preocupările specifice ale fetelor și băieților, asigurându-le demnitatea, siguranța și starea de bine. Aceasta include amenajarea de instalații sanitare separate și private atât pentru fete cât și pentru băieți, educația privind gestionarea igienei menstruale și promovarea egalității de gen prin conținutul programelor școlare și prin activități de conștientizare.
Încorporarea conștientizării de gen în inițiativele WASH implică mai multe componente cheie.
În primul rând trebuie să ne asigurăm că școlile dispun de toalete și instalații de spălare separate și adecvate pentru fiecare gen. Existența de spații private pentru gestionarea igienei menstruale, inclusiv facilități de eliminare și acces la produse de igienă menstruală le permite fetelor să își păstreze demnitatea și să își gestioneze perioadele de ciclu cu încredere și confort.
Mai mult de atât, integrarea educației WASH sensibile la gen în programa școlară ajută la creșterea gradului de conștientizare cu privire la problemele de igienă legate de gen. Prin promovarea unor discuții deschise și incluzive despre aceste subiecte, școlile pot contesta stigmatizarea, stereotipurile și tabuurile din jurul menstruației și pot promova atitudini pozitive față de igiena menstruală în rândul elevilor de toate genurile.
Freepik
Dincolo de aceasta, implicarea părinților, a îngrijitorilor, a comunităților locale și a părților interesate relevante în inițiativele WASH favorizează asumarea colectivă, sprijinul și durabilitatea. Prin colaborarea cu organizațiile comunitare, furnizorii de servicii de sănătate și agențiile guvernamentale, școlile pot valorifica resursele și expertiza acestora pentru a consolida programele WASH și pentru a aborda disparitățile de gen în ceea ce privește accesul la apă, sanitație și igienă.
Monitorizarea și evaluarea regulată a programelor WASH și din perspectiva de gen sunt esențiale pentru a urmări progresul făcut, a identifica eventuale lipsuri și a asigura responsabilizarea în vederea îmbunătățirii situației. Prin solicitarea de feedback din partea elevilor și a celorlalte părți interesate și prin efectuarea de evaluări sensibile la gen, școlile pot evalua eficacitatea
intervențiilor lor și pot lua decizii în cunoștință de cauză pentru a îmbunătăți rezultatele WASH pentru toți elevii.
Integrarea conștientizării dimensiunii de gen în inițiativele WASH din școli nu este doar o chestiune de echitate și drepturi, ci și un pas fundamental pentru crearea unui mediu de învățare incluziv și responsabilizant, în care toți elevii pot prospera, învăța și crește. Prin încurajarea practicilor WASH sensibile la dimensiunea de gen, școlile pot contribui la promovarea egalității de gen, a sănătății și a stării de bine pentru generațiile actuale cât și viitoare.
Pentru mai multe informații legate de subiect, aveți posibilitatea de a consulta ghidul “Conștientizarea și abordarea problematicii de gen în școală”