Sponge City indică un anumit tip de oraș care acționează ca un burete – adică absoarbe efectiv apa de ploaie, aceasta fiind infiltrată în sol unde, mai apoi, ajunge în acviferele urbane.
Experiența ultimilor decenii a demonstrat că schimbările climatice nu sunt doar speculații ci chiar realitate. Valurile de căldură, furtunile și ploile torențiale au crescut considerabil atât ca și frecvență cât și ca în intensitate. Trăim totodată în epoca tehnologiei avansate care a permis cea mai rapidă dezvoltare economică din istoria omenirii, urmată de o la fel de accelerată urbanizare a globului. Urmarea acestor fapte este diminuarea considerabilă a rezervelor de apă în zonele urbane și periurbane, degradarea eco-sistemelor urbane, creșterea intensității și frecvenței inundațiilor urbane și creșterea gradului de poluare a corpurilor locale de apă.
În aceste condiții, soluția de dorit ar fi realizarea unor orașe care să absoarbă, să filtreze și să utilizeze apa de ploaie într-un mod ecologic, reducând totodată scurgerile periculoase și poluatoare – adică “orașe burete”.