Ce este o situație de urgență?
O situație de urgență face referire la un eveniment cu caracter întâmplător, neașteptat, care prin consecințele sale, poate pune în pericol oamenii și/sau mediul înconjurător, iar pentru reluarea stării de normalitate este necesară intervenția organelor specializate.
Vulnerabilitatea la producerea dezastrelor
Cauzele unei situații de urgență pot fi naturale (cutremure, inundații) sau pot fi consecința unei acțiuni umane (accidente, atacuri).
România este o ţară cu factor mare de vulnerabilitate la producerea dezastrelor naturale și tehnologice. Începând cu anul 1990, în România au fost înregistrate peste 70 de evenimente grave de dezastru, inclusiv 44 de inundații, 15 evenimente de temperatură extremă, 7 furtuni extreme, 2 cutremure, mai multe episoade de secetă și 5 alunecări de teren, soldate cu peste 3,5 miliarde USD de daune directe.
Potrivit raportului INFORM din 2019, indicele de risc global (GRI) corespunzător României este 2,9 cu mult peste media europeană de 2,1.
România a identificat și evaluat 10 riscuri naturale și tehnologice în cadrul proiectului RO-RISK desfășurat în anul 2016. Tipurile de risc care fac obiectul planurilor naționale de răspuns sunt: cutremure, inundații, incendii forestiere, accidente nucleare și / sau radiologice, epidemii / pandemii, secetă.
Conform statisticilor la nivel european și internațional, România este între primele 10 țări din lume în ceea ce privește expunerea la cutremur după suprafața construită și are o expunere în creștere la inundații.
WASH în situații de urgență
În situații de urgență, cum ar fi dezastrele naturale sau conflictele, accesul la apă potabilă, sanitație și igienă devine și mai important pentru a asigura sănătatea și starea de bine a comunităților afectate. În astfel de momente dificile, este important ca elevii să înțeleagă importanța practicilor WASH și modul în care acestea pot contribui la siguranța lor și a celorlalți.
În situații de urgență, elevii trebuie să fie informați cu privire la locația celor mai apropiate facilități de spălare a mâinilor, care sunt adesea situate în apropierea toaletelor și a zonelor de preparare a alimentelor. Încurajarea spălării regulate a mâinilor cu apă și săpun este esențială pentru a preveni răspândirea bolilor, în special în medii aglomerate sau în adăposturi temporare.
În plus, elevii pot învăța despre importanța depozitării sigure a apei și despre metodele de tratare a acesteia pentru a preveni apariția bolilor transmise prin apă. Tehnici simple, cum ar fi fierberea apei sau utilizarea tabletelor de purificare a apei, pot face o diferență semnificativă în menținerea calității apei și protejarea sănătății în situații de urgență.
De asemenea este esențială creșterea gradului de conștientizare cu privire la practicile sanitare adecvate, cum ar fi eliminarea sigură a dejecțiilor și importanța menținerii unor toalete curate și igienice, în vederea minimizării contaminării mediului și a riscurile pentru sănătatea publică.
Discuții regulate despre potențiale situațiile de urgență pot ajuta pe elevi să înțeleagă mai bine riscurile și provocările asociate accesului limitat la apă curată și canalizare în astfel de situații.
Prin educarea elevilor cu privire la principiile WASH în situații de urgență, le dăm acestora posibilitatea de a lua măsuri pro-active pentru a se proteja pe ei înșiși și comunitățile din care fac parte, dezvoltând astfel reziliență și capacitate de răspuns în cazul apariției unei situații dificile.
Pentru informații detaliate cu privire la practicile WASH în școli, în situații de urgență, vă recomandăm să consultați „Ghidul WASH (de igienă) în școli, în situații de urgență” elaborat în cadrul proiectului WaterEdu.