Ce sunt schimbările climatice?
Schimbările climatice descriu o modificare a tiparelor meteorologice pe termen lung pentru o anumită regiune – cum ar fi temperaturile ridicate sau scăzute, cantitatea de precipitații sau nivelurile mării. Clima Pământului a variat mult de la formarea acestuia și până astăzi. Oamenii de știință au constatat oscilații ciclice între perioadele glaciare și perioadele calde care au durat zeci de mii până la milioane de ani. Ultimii 150 de ani ne-au adus însă o creștere neobișnuit de rapidă a temperaturilor – creștere cunoscută sub denumirea de „încălzire globală”.
Această „încălzire globală” are ca urmare apariția tot mai frecventă a unor fenomene meteoroligice extreme, care conduc la imprevizibilitatea disponibilității apei pe Terra. Cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice înregistrate în ultima perioadă sunt accentuarea deficitului de apă la nivel global și contaminarea rezervelor de apă existente.
Care sunt cauzele schimbărilor climatice?
Există o serie de factori care contribuie la modificarea climei de pe glob, însă principalul răspunzător rămâne omul, prin activitățile sale. Arderea combustibililor fosili (petrol, gaze naturale, cărbune etc.) eliberează anumite gaze cum ar fi dioxidul de carbon, care rețin căldura la fel ca și acoperișul de sticlă al unei sere, de unde și denumirea de „efect de seră”. Acesta duce la încălzirea rapidă a Pământului.
Care sunt urmările efectului de seră?
Cercetătorii au constatat o creștere a temperaturii medii anuale cu 1,1 °C în ultimul secol. Nu pare mult. Cu toate acestea, având în vedere lanțul efectelor provocate, impactul este major. Are loc ridicarea nivelului mării, topirea ghețarilor, apariția mult mai frecventă și de durată mai lungă a fenomenelor climatice extreme (furtuni, ploi torențiale, valuri de căldură, secetă etc.) cu urmări precum dispariția a numeroase specii de floră și faună, și efecte negative asupra sănătății umane.
Creșterile substanțiale de temperatură și precipitațiile abundente datorate schimbărilor climatice au consecințe importante asupra bilanțului hidrologic, respectiv asupra rezervelor de apă precum și asupra calității acesteia. Impactul schimbărilor climatice poate fi mai mare sau mai mic, depinzând de regiunea climatică și de mărimea și caracteristicile bazinului hidrografic aferent.
Cât de mult ne afectează pe noi, în Europa?
Conform Agenției Europene a Mediului (AEM) aproximativ 88,2 % din apă dulce consumată în Europa (apă potabilă și alte utilizări) provine din râuri și ape subterane, în timp ce restul provine din baraje (10,3 %) și lacuri (1,5 %), ceea ce face ca aceste surse să fie extrem de vulnerabile la amenințările reprezentate de supraexploatare, poluare și schimbări climatice.
AEM estimează că aproximativ o treime din teritoriul Uniunii Europene suferă de stres hidric, fie permanent, fie temporar. Țări precum Grecia, Portugalia și Spania au cunoscut deja secete severe în timpul lunilor de vară însă, mai nou, deficitul de apă devine o problemă și în regiunile nordice, inclusiv în unele părți ale Regatului Unit al Marii Britanii și Germaniei. Zonele agricole cu irigații intensive, insulele din sudul Europei populare printre turiști și marile aglomerații urbane sunt considerate a fi cele mai afectate de stres hidric.