Spălatul pe mâini, cu apă curată și săpun, este singura și cea mai eficientă tehnică pentru protejarea sănătății publice și individuale. Astfel poate fi prevenită răspândire de boli, cum ar fi gripa, diareea, hepatita A, holera etc.
Pentru a ne menține sănătatea, respective a preveni o eventuală transmitere a bolilor, trebuie să ne spălăm pe mâini întotdeauna în așa-numitele momente critice:
- înainte de procesarea alimentelor sau băuturilor
- înainte de mâncare
- după ce am fost la toaletă
- după ce am făcut curățenie prin casă
- după ce am fost pe afară (de ex. la joacă, în grădină etc.)
- după ce ne-am jucat cu animale de companie (câini, pisici etc.)
- înainte și după ce am vizitat o persoană bolnavă
- înainte și după ce am vizitat o persoană bolnavă
Spălatul pe mâini este cea mai importantă componentă a igienei personale. Mâinile trebuie spălate cu apă curată și săpun. Mai întâi trebuie udate cu apă, săpunite și apoi intens frecate timp de minim 20 de secunde. La sfârșit trebuie clătite cu apă curată și șterse. În cazul în care lipsesc materiale absolut curate pentru ștergerea mâinilor (prosoape curate sau șervețele de hârtie) este mai bine să lăsați mâinile să se usuce de la sine (pentru a evita contaminarea cu eventuali microbi aflați pe prosoape murdare).
Știați că …
- 1,5 milioane de copii mor anual, în întreaga lume, de diaree. Spălatul pe mâini vă poate salva viața! Cercetările au arătat că simplul act de spălare a mâinilor cu săpun ar putea reduce semnificativ riscul de infecții diareice (cu 30 până la 50 %). Iar în ceea ce privește bolile respiratorii, spălatul mâinilor reduce riscurile de infecții cu 21 până la 45%.
Deci nu subestimați rolul spălării mâinilor! Timpul pe care îl petreceți la chiuvetă vă poate scuti de drumuri la cabinetul medical.