(Articol UNICEF Water and the global climate crisis: 10 things you should know | UNICEF)
„Lumea trebuie să devină mai inteligentă în privința apei. Fiecare are un rol de jucat și nu ne putem permite să așteptăm.”
Schimbările climatice perturbă tiparele meteorologice, ceea ce duce la fenomene meteorologice extreme, la o disponibilitate imprevizibilă a apei, la exacerbarea penuriei de apă și la contaminarea rezervelor de apă. Aceste efecte pot afecta în mod drastic cantitatea și calitatea apei de care copiii au nevoie pentru a supraviețui.
Privind aceste informații, oamenii de știință pot observa modul în care sistemele Pământului funcționează împreună. Acest lucru ne va ajuta să înțelegem modul în care schimbările mici dintr-un anumit loc pot contribui la schimbări mai mari în clima globală a Pământului.
În prezent, o schimbare de climă este resimțită în primul rând prin schimbarea apei. Milioane de copii sunt în pericol.
- Fenomenele meteorologice extreme și schimbările în modelele ciclului apei îngreunează accesul la apă potabilă sigură, în special pentru cei mai vulnerabili copii.
- Aproximativ 74% dintre dezastrele naturale între 2001 și 2018 au fost legate de apă, inclusiv secete și inundații. Se așteaptă ca frecvența și intensitatea acestor evenimente să crească odată cu schimbările climatice.
- Aproximativ 450 de milioane de copii trăiesc în zone de vulnerabilitate ridicată sau extrem de ridicată la apă. Acest lucru înseamnă că nu au suficientă apă pentru a-și satisface nevoile zilnice.
- Atunci când se produc dezastre, acestea pot distruge sau contamina rezerve întregi de apă, crescând riscul de boli precum holera și tifosul, la care copiii sunt deosebit de vulnerabili.
- Temperaturile în creștere pot duce la apariția unor agenți patogeni mortali în sursele de apă dulce, ceea ce face ca apa să fie periculoasă pentru populație.
- Apa contaminată reprezintă o amenințare uriașă la adresa vieții copiilor. Bolile legate de apă și de salubritate reprezintă una dintre principalele cauze de deces la copiii cu vârsta sub 5 ani.
- În fiecare zi, peste 700 de copii sub 5 ani mor din cauza diareei legate de apă, salubritate și igienă necorespunzătoare.
- Schimbările climatice exacerbează stresul hidric – zone cu resurse de apă extrem de limitate – ceea ce duce la o concurență sporită pentru apă, chiar și la conflicte.
- Până în 2040, aproape 1 din 4 copii va trăi în zone cu un stres hidric extrem de ridicat.
- Creșterea nivelului mării face ca apa dulce să devină sărată, compromițând resursele de apă de care se bazează milioane de oameni.
Schimbările climatice au loc acum. Trebuie să acționăm, iar apa face parte din soluție.
Adaptarea la efectele schimbărilor climatice asupra apei va proteja sănătatea copiilor și le va salva viețile. Utilizarea mai eficientă a apei și trecerea la sisteme de apă alimentate cu energie solară vor reduce gazele cu efect de seră și vor proteja și mai mult viitorul copiilor.
Lumea trebuie să devină inteligentă în privința apei. Fiecare are un rol de jucat și nu ne putem permite să așteptăm.