Economisirea apei

Apa joacă un rol important în numeroase procese de pe planetă, fiind esențială atât pentru materia organică cât și pentru cea anorganică. Noi suntem răspunzători de păstrarea calității apei pentru generațiile următoare!

Apa – o resursă naturală limitată!

De ce? Pentru că apa dulce pe care o folosim provine din ciclul hidrologic, care la rândul său produce o cantitate fixă de apă într-o anumită perioadă de timp. Accesată cantitate nu poate fi influențată prin activitățile umane. Tocmai de aceea resursele de apă dulce trebuie privite ca un bun de mare preț, apa fiind crucială existenței omenești.

La ora actuală situația globală în ceea ce privește resursele de apă dulce este îngrijorătoare.

„În ceea ce priveşte apa, consumăm mai mult decât ne putem permite. Soluţia pe termen scurt în ceea ce priveşte deficitul de apă a fost captarea unor cantităţi din ce în ce mai mari de apă din rezervele noastre de suprafaţă şi subterane. Supraexploatarea nu este durabilă. Aceasta are un impact foarte grav asupra calităţii şi cantităţii resurselor rămase de apă, precum şi asupra ecosistemelor care depind de acestea. Trebuie să reducem cererea, să minimizăm cantitatea de apă captată şi să creştem eficienţa utilizării acesteia.”

Prof. Jacqueline McGlade,

                  directorul executiv al Agenției Europene de Mediu.

 

Conservarea apei

Conservarea apei reprezintă totalitatea măsurilor ce se aplică în vederea utilizării eficiente a apei. Aceasta înseamnă o serie acțiuni, modificări comportamentale, tehnologii și proiecte îmbunătățite, care să contribuie la reducerea pierderilor de apă (datorate risipei sau scurgerilor) și la creșterea eficienței de utilizare și reutilizare a acesteia.

Îmbunătățirea practicilor de gestionare a apei, având ca urmarea diminuarea necesarului/cerinței de apă,  poate contribui în mod esențial la conservarea resurselor de apă. În acest sens, reducerea risipei de apă este mult mai importantă decât restricționarea utilizării acesteia. Exemple de măsuri de conservare a apei ar fi: repararea robinetelor neetanșe, înlocuirea spălării în baie cu cea la duș, folosirea rezervoarelor de apă cu dispozitiv de spălare redusă la toalete și folosirea mașinilor de spălat rufe și de spălat vase doar la încărcătură maximă.

În prezent reducerea consumului de apă ca urmare a eficientizării utilizării acesteia este de maximă importanță! Conform celui de al 2-lea „Raport privind dezvoltarea la nivel mondial în domeniul apei/World Water Development Report” al ONU (2006), dacă se va păstra nivelul de consum actual, în 2025 două treimi din populația globului va trăi în zone cu deficit de apă. În prezent, 2,6 miliarde de oameni nu beneficiază de apă potabilă sigură. Schimbările climatice, creșterea populației și a standardelor de viață influențează situația.

 

Metode de economisire a apei în casă

Economisirea apei nu înseamnă doar economisirea unor bani la factura de apă ci și prevenirea poluării apelor de suprafață din apropiere (cum ar fi râuri și lacuri). Conservarea apei reduce de asemenea orice poluare datorată unor scurgeri ale sistemului de canalizare. Cu cât canitatea de apă folosită și apoi evacuată este mai mică, cu atât probabilitatea poluării cu apă uzată este mai mică.

Puteți fi mai eficienți acasă prin punerea în aplicare a unor metode simple de economisire a apei, prin:

  • Închiderea robinetului în timpul periajului dinților sau a bărbieritului – un robinet deschis poate irosi peste 6 litri de apă pe minut.
  • Înlocuirea băii în cadă cu un duș scurt. Fiecare minut mai puțin la duș reduce cu până la 20 de litri consumul de apă.
  • Repararea robinetelor neetanșe: Un robinet care picură poate irosi peste 2000 de litri de apă pe lună, ceea ce înseamnă 24000 litri pe an.
  • Folosirea mașinii de spălat vase și a celei de spălat rufe doar atunci când sunt pline și utilizarea butonului „eco” atunci când acesta există.
  • Instalarea unor duze de duș cu economizor de apă.
  • Spălarea legumelor și fructelor în boluri cu apă și nu sub un jet de apă curgătoare.
  • Reutilizarea apei rămase de exemplu în urma spălării legumelor. Nu trebuie aruncată imediat toată apa folosită, ea putând fi utilizabilă de exemplu, la udatul plantelor. Apa uzată nu înseamnă neapărat că nu mai poate fi utilă.
  • Utilizarea unor dispozitive de economisire cum ar fi aeratoare etc., pentru a reduce consumul de apă la chiuveta din bucătărie. Aceste dispozitive introduc aer în curentul de apă, având ca rezultat trecerea unei cantități mai mici de apă prin robinet, cu fiecare secundă.

 

 

Metode de economisire a apei în curte și grădină

Și în grădină putem economisi destul de simplu apa:

  • Udați grădina dimineața devreme sau seara, pentru a reduce pierderea de apă prin evaporare; evitați să udați când bate vântul.
  • Întindeți un strat de mulci (strat de materie organică cum ar fi paie, frunze, resturi vegetale, rumeguș etc.) în jurul pomilor și plantelor pentru a mări gradul de retenție a apei în sol.
  • Folosiți găleata și buretele la spălatul mașinii în loc să lăsați apa să curgă prin furtun.
  • Verificați să nu existe scurgeri la țevi, furtunuri, robinete sau îmbinări.
  • În funcție de posibilități, adunați apa de ploaie și stocați-o în rezervoare de apă de ploaie (ca cel din fig. 2) și folosiți-o la udatul grădinii (vedeți și ape pluviale).

 

Fig. 2: Casă cu utilizare eficientă a apei

Sursa: www.thinkwater.act.gov.au

Accesează și experimentează: „Economisirea apei” download

Search

ȘTIRI

15 octombrie - Ziua Monidiala a Spălatului pe Mâini

Ziua mondială a spălatului pe mâini, sărbătorită în fiecare an pe data de 15 octombrie, reprezintă o inițiativă globală ce vizează promovarea igienei mâinilor ca  …

CÂȘTIGĂTORII CONCURSURILOR „VOCEA APEI” ȘI „HAPPY WATER - HAPPY CHILDREN”

Dragi prieteni ai Apei, Bucuroși să vă anunțăm câștigătorii celor două concursuri lansate în cadrul proiectului WaterEdu – „Vocea Apei” respectiv …

RACE 4 WATER

INIȚIATIVA DE EXPORT PENTRU PROTECȚIA MEDIULUI

Ministerul Federal al Mediului, Conservării Naturii, Siguranței Nucleare și Protecției Consumatorilor (BMUV) a găzduit, în zilele de 1 și 2 septembrie …

EVENIMENTE

ADEQUATE AND QUALITATIVE EDUCATION FOR YOUNG PEOPLE CONTINUES IN SPITE OF COVID-19

Dragi colegi și prieteni,
Vă invităm să participați astăzi la evenimentul paralel Forumului regional al UNECE
RSS Latest Science News — ScienceDaily
  • Evolutionary paths vastly differ for birds, bats 1 November 2024
    New research has found that, unlike birds, the evolution of bats' wings and legs is tightly coupled, which may have prevented them from filling as many ecological niches as birds.