Igienă bună

O igienă bună este esențială pentru a preveni răspândirea bolilor infecțioase și pentru a-i ajuta pe copii să dezvolte obiceiuri sănătoase care îi vor proteja pe tot parcursul vieții. Prin practicarea unei bune igiene, copiii învață să se spele eficient pe mâini, să își acopere gura atunci când tușesc sau strănută și să mențină un mediu curat. Aceste obiceiuri reduc riscul de a contracta și răspândi boli, promovând sănătatea și bunăstarea lor generală. În plus, inculcarea unor bune practici de igienă în copilărie pune bazele unui comportament conștient de sănătate pe tot parcursul vieții, dându-le copiilor posibilitatea de a-și asuma responsabilitatea pentru propria sănătate și de a contribui la sănătatea comunităților lor.

 

Când ne spălăm pe mâini?

• După ce strănutăm, tușim și ne suflăm nasul

• După folosirea toaletei

• Înainte, în timpul și după pregătirea mâncării

• Înainte de a mânca

• Înainte și după îngrijirea cuiva care are vărsături sau diaree

• Înainte și după îngrijirea unei răni

• După schimbarea scutecelor sau spălarea unui copil care a folosit toaleta

• După ce am atins un animal sau am venit în contact cu excrementele acestuia

• După ce am atins gunoiul

• Atunci când mâinile sunt vizibil murdare

 

Cum ne spălăm corect pe mâini?

De fiecare dată când te speli pe mâini cu apă și săpun, urmează acești 5 pași:

1. Udă mâinile cu apă curată, care curge de la robinet (caldă sau rece). Închide robinetul (pentru a face economie). Adaugă săpun.

2. Fă spumă frecând mâinile riguros, una de alta, împreună cu săpunul. Freacă podul palmei cu degetele împreunate ale celeilalte mâini. Freacă degetul mare, între degete și la încheietura pumnului. Freacă spatele degetelor cu palma celeilalte mâini. Nu uita să freci și sub unghii.

3. Freacă mâinile timp de 20 de secunde. Poți fredona un cântecel pentru a te cronometra:  „Mulți ani trăiască!” sau oricare alt refren care îi place.

4. Clătește bine mâinile cu apă curată.

5. Usucă bine mâinile folosind un prosop sau un uscător cu aer.

 

Igienă bună – Q&A

1.  Trebuie să mă spăl pe mâini cu apă și săpun 20 de secunde?

•  Studiile au arătat că trebuie să te speli 20 de secunde pentru a îndepărta germenii și substanțele chimice nocive de pe mâini. Acest timp este necesar pentru a-ți permite să freci mâinile pe toată suprafața lor, inclusiv palmele, spatele mâinilor, între degete și sub unghii.

2. Este în ordine să mă spăl cu apă murdară?

•  Mâinile se pot contamina cu germeni dacă te speli cu apă care arată murdară (ca de exemplu, într-o urgență) sau care are germeni de la utilizarea anterioara, cum ar fi dintr-un lighean cu apă folosită pentru spălat. Dacă nu ai acces la apă curată, de la robinet, folosește un dezinfectant pentru mâini care conține cel puțin 60% alcool. Dacă nu ai nici această posibilitate, poți să fierbi apa, să adaugi un dezinfectant sau să o filtrezi. Folosește cea mai curată apă pentru a te spăla pe mâini.

3. Dacă nu am săpun, pot să mă spăl doar cu apă?

•  Dacă nu ai apă și săpun, folosește un dezinfectant pentru mâini cu cel puțin 60% alcool. Dacă nu ai nici dezinfectant pentru mâini și ai doar apă, freacă mâinile împreună sub apă și usucă-le cu un prosop curat sau la aer. Frecarea mâinilor sub apă va îndepărta o parte din germeni, chiar dacă nu este la fel de eficientă ca spălarea cu săpun.

Search

ȘTIRI

15 octombrie - Ziua Monidiala a Spălatului pe Mâini

Ziua mondială a spălatului pe mâini, sărbătorită în fiecare an pe data de 15 octombrie, reprezintă o inițiativă globală ce vizează promovarea igienei mâinilor ca  …

CÂȘTIGĂTORII CONCURSURILOR „VOCEA APEI” ȘI „HAPPY WATER - HAPPY CHILDREN”

Dragi prieteni ai Apei, Bucuroși să vă anunțăm câștigătorii celor două concursuri lansate în cadrul proiectului WaterEdu – „Vocea Apei” respectiv …

RACE 4 WATER

INIȚIATIVA DE EXPORT PENTRU PROTECȚIA MEDIULUI

Ministerul Federal al Mediului, Conservării Naturii, Siguranței Nucleare și Protecției Consumatorilor (BMUV) a găzduit, în zilele de 1 și 2 septembrie …

EVENIMENTE

ADEQUATE AND QUALITATIVE EDUCATION FOR YOUNG PEOPLE CONTINUES IN SPITE OF COVID-19

Dragi colegi și prieteni,
Vă invităm să participați astăzi la evenimentul paralel Forumului regional al UNECE
RSS Latest Science News — ScienceDaily
  • Seven new frog species discovered in Madagascar: Sounds like something from Star Trek 15 October 2024
    Researchers have discovered seven new species of tree frogs that make otherworldly calls in the rainforests of Madagascar. Their strange, high-pitched whistling calls sound more like sound effects from the sci-fi series Star Trek. As a result, the researchers have named the new species after seven of the series' most iconic captains.