Ziua Mondială a Apei este marcată în fiecare an la 22 martie. Decizia instituirii acestei sărbători a fost luată în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, la 22 decembrie 1992. În România, această zi se sărbătorește din 1993.
Sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei are ca scop aducerea în atenția opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative și calitative a apelor și de a pune în adevărata lumină rolul, îndatoririle și responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apă.
Unul dintre obiectivele principale ale Zilei Mondiale a Apei este acela de a inspira acțiuni în vederea atingerii Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, sărbătorirea acestei zile fiind dedicată în fiecarea an altei tematici legate de apă.
Deviza 2022 este “Apele subterane – să facem invizibilul vizibil!“
Apele subterane sunt practic invizibile, însă impactul lor este vizibil peste tot. Departe de ochii noștri, sub picioarele noastre, apele subterane sunt o comoară ascunsă care ne îmbogățește viața. În cele mai secetoase părți ale lumii, aceasta poate fi singura apă de care oamenii dispun.
Aproape întreaga cantitate de apă dulce din lume, aflată în stare lichidă, este reprezentată de apele subterane. Acestea susțin aprovizionarea cu apă potabilă, sistemele de canalizare, agricultura, industria și ecosistemele. În multe locuri, activitățile umane utilizează apele subterane în mod excesiv și le poluează. În alte locuri, pur și simplu nu se știe de câtă apă se dispune în subteran.
Apele subterane vor juca un rol esențial în adaptarea la schimbările climatice. Trebuie să colaborăm, la nivel mondial, pentru a gestiona în mod durabil această resursă prețioasă.
Ce sunt apele subterane?
Apa subterană este apa care se găsește în subteran în acvifere, care sunt formațiuni apa. geologice de roci, nisipuri și pietrișuri care pot reține.
De ce ar trebui să ne pese de apele subterane?
Apele subterane sunt suprautilizate în multe zone, unde se extrage mai multă apă din acvifere decât se reîncarcă prin ploaie și zăpadă.
Poluarea apelor subterane este o problemă specială, a cărei remediere poate dura decenii sau chiar secole.
În unele locuri, nu știm cât de multă apă subterană se află sub picioarele noastre, ceea ce înseamnă că s-ar putea să nu reușim să exploatăm o resursă de apă potențial vitală.
Explorarea, protejarea și utilizarea durabilă a apelor subterane vor fi esențiale pentru a supraviețui și a ne adapta la schimbările climatice și pentru a satisface nevoile unei populații în creștere.
Ce putem face în legătură cu apele subterane?
Trebuie să protejăm apele subterane de poluare și să le folosim în mod durabil, echilibrând nevoile oamenilor și ale planetei. Rolul vital al apelor subterane în sistemele de alimentare cu apă și de canalizare, în agricultură, în industrie, în ecosisteme și în adaptarea la schimbările climatice trebuie să se reflecte în elaborarea politicilor de dezvoltare durabilă.
Sursa: www.worldwaterday.org